Selecteer een pagina

I-zine nr 8 Ilone Blaauw Veilig veranderen week 10 2014 

  • Zonder focus geen resultaat
  • Wat zou je doen als je jouw leven over mocht doen
  • Je droom een andere vorm geven

Focus! Essentieel om te slagen in dit leven. Zonder focus geen gerichte actie, geen duidelijk profiel, geen heldere doelgroep, geen resultaat? Ik hoor het veel, maar klopt het?

Word je hier net als ik onzeker van of zelfs een beetje boos? Als bedrijfskundige, brandweerofficier, beleidsmedewerker, zelfstandige, moeder en rupsje nooit genoeg, heb ik weinig focus. Ik ben er zelfs allergisch voor. Eén duidelijke richting neigt voor mijn gevoel naar harde keuzes, specialisatie en nog erger; rigiditeit.

Vraagt de huidige tijd niet meer en meer om flexibiliteit? Breed kijken en aanpassen aan behoeftes? Verschillende wegen naar Rome uitproberen? Op die manier ben ik nog steeds op zoek. Ik vind veel leuk en kan van alles. Dat maakt wie ik ben en geeft me de kracht om steeds weer iets nieuws uit te proberen. Zo komt ik er langzaam achter waar ik goed in ben en waar ik me lekker bij voel.  De nadelen: het gaat niet allemaal tegelijk en er valt niets vanzelf af, tenzij het niet meer kan..

dans1

‘Wat zou je doen als je je leven over mocht doen’, vroeg iemand mij laatst. Zij wilde graag professioneel zanger(es) worden en geeft nu integratieve massages. Ik deed ooit mee aan de ‘ sound mix show’ en kwam  niet verder dan de voorrondes. Dus besloot ik dat dit mijn pad niet was. Nu ik na jaren weer intensief dans, voel ik spijt. Ik kan deze droom professioneel niet meer waar maken en vooral: ik was me er niet eerder van bewust! Dit had mijn leven misschien meer focus gegeven. De vraag blijft natuurlijk of ik dan de top had bereikt. Ondanks veel incasserings- en doorzettingsvermogen, lukt het slechts enkelen. Tot waar ga je door en wanneer stop je met het najagen van je droom?

DSC04474-001

Soms leidt het niet verwezenlijken van deze droom, juist tot het ware pad. Dit inzicht geeft mij nu richting in mijn werk. Ik help anderen om zich eerder (dan ik) bewust te worden van wat ze het liefste doen. Liever spiegel ik “zacht”, dan “hard”. Zo geef ik mijn, wat laat gevonden droom een andere vorm. Ik breng mensen die tijdelijk tot stilstand dreigen of zijn gekomen, weer in ’beweging’.. met een soft focus.

Tip

Als jij op zoek bent naar focus in je werk, pak dan een fotoboek van jezelf als kind. Ga op zoek naar beelden waarop je er blij, gelukkig uitziet. Wat was je aan het doen? In welke omgeving bevond je je? Was je alleen of met anderen? Waar droomde je van? Waar ben je aan voorbij gegaan? Kun je deze vergeten verlangens vertalen naar een vorm die nu bij je past? Maak er dan een ‘beeld’ van, als richting voor jezelf.

Focus jij je op ‘mensenwerk’ binnen de veiligheidsorganisatie? Schrijf je dan in voor de Co-creatiedag op 21-3 en deel jouw beeld met mij en andere collega’s! 

Hartelijke groet,

image005