Selecteer een pagina

 I-zine nr 25 Ilone Blaauw Veilig veranderen week 46 2014

Hoe je je eigen rotonde herkent en de juiste afslag neemt.

rotonde2Jaren geleden had ik een steeds terugkerende droom. Ik reed rondjes in een racewagen op een rotonde en allerlei vrienden, familie stonden langs de kant. Dat gaf mij een kick tot dat mijn benzine op was. Toen viel het kwartje. Ik was alleen maar aan het Doorbijten, Inschikken en Ploeteren. Ik moest erkennen dat ik zo niet in hetzelfde kringetje door kon blijven gaan. Wat ik door schade en schande leerde was: terugschakelen, gas terugnemen en (tijdig) een afslag nemen.

Leef ik nu lang en gelukkig? Ja en nee. Ik bevind me soms zomaar weer op de rotonde. Dan herken ik hetzelfde ‘dip’ gedrag en ben teleurgesteld dat het niet tot iets nieuws leidt. Ik geef de hele wereld de schuld, ben chagrijnig, moe, geïrriteerd en begrijp niet waardoor het komt. Mijn familie en vrienden zien me tobben en geven me goede raad. Ik luister niet, omdat ik het te druk heb met mezelf. Het besef dat ik weer in mijn droom ben beland, komt pas als mijn frustratie en moeheid zo erg zijn, dat ik mezelf helemaal gek maak. Dan herken ik mijn rotonde en voel: ik wil hier weg! Dit leidt op den duur tot een lege tank en geen toeschouwers meer langs de lijn.

9200000017733488

Voor mij zit er niets anders op. Dippen, maar dan anders: Duidelijkheid krijgen in gedachten en gedrag, Inspiratie opdoen voor nieuwe keuzes en Positieve actie brengen in mijn leven. Dit haal ik uit het nieuwe boek van Brenée Brown getiteld; de moed van imperfectie. Zij is de vrouw die een waanzinnig mooie Ted-talk hield over de kracht van kwetsbaarheid. Ik verzamel de moed om bewust langzamer te gaan rijden en beraad me welke afslag ik wil nemen. Alle goede raad ten spijt, ík zit aan het stuur en moet kiezen. Spannend, want ik weet namelijk niet waar ik uit kom. Mijn rijkunsten zullen beproefd worden, ik kan verdwalen, maar ik kom ergens anders.

Individuen en teams die van hun rotonde af willen, laat ik vertragen of zelfs stilstaan. Met intensieve oefeningen geef ik hen inzicht in gedachten en gedrag. Ik laat ze oefenen in het creëren van duidelijkheid, door grenzen te stellen en anderen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Gevuld met nieuwe inspiratie durven ze onbekende wegen in te slaan. Deze positieve actie leidt –op langere termijn- tot minder uitval, lagere verzuimkosten en hogere scores op (medewerkers)tevredenheid. Dat is toch veel prettiger dan het draaien van – steeds meer- bekende rondjes!

Tip

(Her)ken jij jouw rotonde? Welk gedrag houd jij lang vol? Terwijl je weet dat dit niets nieuws brengt? Wat staat jou te doen? Een hulpmiddel kan zijn om je rotonde letterlijk te tekenen, of zoals ik in een team voorstelde, op de grond uit te leggen. Geef in de kern (de middenberm) weer welk herhalend gedrag deze rotonde verbeeldt. Zoek vervolgens of er afslagen zijn en zoja, welke. Vraag jouw ‘omstanders’ welke mogelijke nieuwe wegen zij voor jou zien. Loop ze, eventueel letterlijk op de grond, één voor één na. Geef ze, naam, beeld en richting en voel, bedenk en bepaal welke op dit moment bij jou past.

Ik neem de eerste rechts en jij?

image005