Selecteer een pagina

I-zine nr 5 Ilone Blaauw Veilig veranderen week 6 2014

  • het effect van bewegen
  • wat helpt: dynamisch discussiëren en open space
  • hoe breng jíj meer beweging in je werk?

1-001

Net terug van mijn wekelijkse cursus met de toepasselijke naam ‘dans je leven’, bedenk ik “wat is bewegen toch heerlijk! Zó ontspannen en voldaan, maar ook helder, vitaal en levendig als ik me nu voel. Ik heb het nodig en waarom kost het me dan zoveel moeite om ermee te beginnen? Ook tijdens hardlopen, wandelen of fietsen ben ik me bewuster van mijn lijf, en wordt mijn hoofd stil. Daaruit ontstaan vaak weer frisse ideeën! Zoals Gabriëlle Roth citeerde: ‘moving the body moves the mind’. Dit is waar én is lastig omdat ik uit mijn comfortzone moet. Wat mij helpt is een goede warming up en cooling down én de stimulans van een groep. In mijn vrije tijdsbesteding, maar zeker ook tijdens mijn werk.

Die beweging heb ik in de ruim 20 jaar dat ik ambtenaar was vaak gemist. Ik ‘bewoog’ door andere functies te aanvaarden. Hoe bestaat het dat ik het urenlange vergaderen en notities (her)schrijven volhield, zonder beweging? Kwam het doordat ik jonger was? Had ik het toen minder nodig? Was ik me minder bewust van mijn lijf en eerder tevreden met wat ik had? Of was het gevolg ervan dat ik bij tijd en wijle domweg  ‘vastliep’?

IMAG0331

Ik ga ervan uit dat ik niet de enige ben voor wie dit zo werkt. Als coach vind ik het leuk om mensen niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk in beweging te krijgen. Ik gebruik daarvoor verschillende inspirerende werkvormen als ‘dynamisch discussiëren‘ en open space. Op deze wijze heb ik al heel wat gesprekken gefaciliteerd. Na een goede ‘opwarmer’ ontstaat er als vanzelf een inspirerende dialoog tussen de ‘doeners op de  werkvloer” en de ‘denkers in het management. Er ontstaan nieuwe creatieve en bovenal ‘gedragen’ oplossingen voor problemen. Tijdens de evaluaties spreekt men over meer openheid, onderlinge verbinding en vertrouwen.

Tip 5!

Kijk eens wat meer beweging in je werk je brengt. Bedenk waar jij meer dynamiek wil inbrengen en welk probleem om een beweging vraagt? Waar wil je de zaken flink opschudden of stretchen? Wanneer is er juist een cooling down nodig? Combineer deze antwoorden met een fysieke beweging; bijvoorbeeld door die volgende – altijd saaie vergadering- als experiment- staande of wandelend te houden. Of vraag je collega’s om letterlijk een standpunt in te nemen ten opzichte van dat lastige probleem.

Degene die hier ervaring mee heeft daag ik uit om te reageren…

Een hartelijke groet,
image005

Let op! Je kunt je nú inschrijven voor de Co-creatiedag op 21-3  en de Open Space Family Centered Intensive Care op 17-4!

 

Aan-of afmelden e-zine