Selecteer een pagina

I-zine nr 10 Ilone Blaauw Veilig veranderen week 14 2014

  • loon van je levenswandel
  • leider van je eigen leven
  • creëer je eigen hemel op aarde!

oordeel2-001

Wat zou het loon voor mijn levenswandel zijn? Dit vraag ik me af, terwijl ik hetlaatste oordeelspel in het Jeroen Bosch Art center in Den Bosch bewonder. Een kunstwerk waarin de meeste mensen naar de hel gaan en maar een klein deel naar de hemel. Geen fijn vooruitzicht! Ik probeer dus in deze wereld een stukje hemel te creëren. Als mijn leven ‘een hel op aarde’ dreigt te worden, wil ik daar zelf verandering in brengen. Zolang het nog kan!

Verandering vraagt zelfvertrouwen en zelfinzicht. Ik krijg dit door ervaringen met anderen. Vijf jaar geleden was ik toe aan een nieuwe richting in mijn loopbaan. Samen met een groepje politie leidinggevenden volgde ik een intensief ontwikkeltraject bij de School voor politieleiderschap. Wat mij hielp waren de persoonlijke gesprekken over de invloed van reorganisaties op ons werk. De herkenbare verhalen, doorspekt met gevoelens van machteloosheid en onzekerheid. We gaven elkaar collegiaal advies om oude beelden en ervaringen los te laten. Dit alles schiep ruimte voor nieuw. Om de Brandpunt-uitzending knuffelen met de korpschef, te weerleggen; we werden betere leiders; van ons eigen leven.

DSC00785-001

Om in de sfeer van hemel en hel te blijven; er is lucht nodig om je vuur weer te voelen. Eén politiecollega maakte de stap naar een nieuwe organisatie. Anderen kozen bewust om te blijven en hervonden hun passie in nieuwe taken, een andere functie of in vrije tijd. Ironisch genoeg gaf ik mijn vuur meer lucht door afscheid te nemen van de brandweer.

Medewerkers beleven reorganisaties als de vorming van de Nationale politie en de Veiligheidsregio’s vaak als een hel op aarde. Voor mij is het de kunst om hen vanuit eigen ervaringen te begeleiden in het omgaan met deze veranderingen. Ik pas dus graag intervisie, collegiale coaching en ‘story telling’ toe. Niet omdat het de pijlers zijn van het ‘nieuwe operationele leiderschap’ maar omdat ze mij van de hel naar de hemel brachten!

Tip

Wacht je op het loon van jouw levenswandel? Of zet je jouw vuur nú in voor de juiste zaken?  Als je hierover twijfelt, bijvoorbeeld door veranderingen in jouw organisatie, creëer dan ruimte. Neem zelf de leiding en zoek gesprekspartners met nieuwe invalshoeken. Om samen na te denken, te praten, te voelen en om indien nodig afscheid te nemen. Creëer je eigen hemel op aarde!

Wil je graag onder mijn begeleiding met deze vragen aan de slag; meld je dan aan voor de open inschrijving workshop kom in beweging’  op 17 juni a.s.

Hartelijke groet,

image005