Selecteer een pagina

Verhalen vertellen is leuk! Dat ervaar je als kind, als je moeder je voorleest en later als je dit als ouder voor je kind, neef of nichtje mag doen. Verhalen inspireren, prikkelen, vertellen een boodschap. De schrijver en hoogleraar mythologie Joseph Campbell wijdde zijn leven aan het onderzoeken van oude mythen, sprookjes en andere verhalen. Campbell ontdekte een thema dat in verhalen uit alle culturen en windrichtingen keer op keer terugkwam.

Het algemene thema dat hij ontdekte noemde hij treffend ‘De Reis van de Held’. Deze Reis van de Held beschrijft in essentie de ‘levensreis’ of spirituele zoektocht die iemand aangaat op zoek naar zijn of haar eigen identiteit.

Nu ben ik al mijn hele leven op zoek. Op mijn reis (her)vind ik steeds weer stukjes van mijzelf. Grappig genoeg realiseer ik mij dit tijdens een congres met als titel ‘Dromen, Doen, Doorzetten’ in de Efteling, hét sprookjesparadijs bij uitstek. Ik loop daar, sinds bijna 20 jaar, weer in mijn brandweeruniform. Dat had ik eigenlijk nooit kunnen dromen.

Mijn lievelingssprookje gaat over Rapunzel. In dit verhaal herken ik mijn levensreis, die begint wanneer ik hoog en droog in mijn toren zit te dromen. Ik beschouw mijn jeugd in een dorp in Brabant als een rustige tijd, waarin ik lekker, maar ook onbewust geniet.

Wanneer er een prins aan de voet van mijn toren verschijnt, word ik wakker. Er blijkt meer in het leven te zijn dan familie, vriendinnen en school. Thuis veroorzaakt mijn nieuwe leven veel reuring. Ik móet die toren uit!

Afgedaald in het studentenleven, dwaal ik rond van TU naar HTS Bedrijfskunde, totdat de brandweeracademie op mijn pad komt. Dit is gaaf. Dit ga ik DOEN! Enthousiast neem ik deze uitnodiging aan en start als brandweerofficier. De verleiding is groot, maar ik durf nog niet door te groeien. Vooral omdat ik nog niet weet wat ik wil. Ik ben mijn eigen ‘heks’ en houd mezelf gevangen.

Tot er een nieuwe weg opent richting het ministerie. Daar krijg ik alle vertrouwen om uitdagende verandertrajecten te begeleiden. Samen met een aantal collega’s baan ik mij met succes een weg door het woud van brandweer en rampenbestrijding.

Dieper doordringend in dit donkere politieke bos, komt het moment van persoonlijke ontwikkeling en reflectie. Mijn ‘kindje’: het management development voor de brandweer moet ik overdragen aan ‘het veld’. Dit voelt als ‘verraad’ en ik raak mijn doel en mijn richting kwijt. Er zit niets anders op dan om mijn schaduwkanten (zoals mijn perfectionisme) te erkennen. Zo pak ik de regie over mijn leven terug en gooi het over een andere boeg. Ik neem ontslag!

Als zelfstandig ondernemer stap ik weer in het licht. Sterker, door meer zelfkennis over wat ik leuk vind, wat me energie geeft én met de behoefte om dit over te dragen, vervolg ik mijn pad. Een boeiende tocht door een onbekend acquisitie-doolhof volgt. De opbrengst: veel ervaring in begeleiding van allerlei persoonlijke en teamdynamieken.

Precies als ik mijn koers helder denk te hebben, ‘roept’ een vacature, waarbij leidinggeven aan een fors verandertraject, coaching en verbinding centraal staan. Deze opdracht past precies bij alles wat ik in mijn rugzak heb. Zo ZET IK DOOR in deze volgende fase van mijn levensverhaal: ik keer terug naar de brandweer en ga als interimmanager aan de slag in Zeeland!

Of ik daarmee nog lang en gelukkig leef? Ik vermoed dat het ‘slechts’ het begin is van een nieuwe episode, waarin ik weer een stukje van mezelf kan vinden.

Ik houd je op de hoogte en blijf benieuwd naar jóuw verhaal!