Selecteer een pagina

IMG_6275i-zine nr.15 Ilone Blaauw Veilig veranderen week 24 2014

 

Geïnspireerd op Paul Simon – 50 Ways to Leave Your Lover

“The problem is all inside your head”, she said to me
The answer is easy if you take it logically
I’d like to help you in your struggle to be free
There must be fifty ways to …..

Echt, ik ben een expert, een ervaringsdeskundige, al jaren aan het oefenen.

De ‘eerste keer’ liep ik vast tijdens mijn studie en ik begreep er niets van! Het probleem zat inderdaad ‘tussen mijn oren’. Ik deed namelijk wat ik altijd had gedaan: verwachten dat ik het, zonder plannen en met last minute crash studeeracties, wel weer zou halen. In combinatie met een spannend studentenleven en een foute studiekeuze, werkte dit helaas niet.

‘Of ik last van ‘stress’ had’ vroeg de commandant mij nadat ik weer schade had gereden aan het dienstvoertuig. In mijn eerste baan wilde ik als een van de eerste vrouwelijke officieren bij de brandweer, niet onderdoen voor de ervaren mannen in de operationele dienst. Meer dan 100 % inzet en alles ‘stoer’ aanpakken wat me gevraagd werd, leek de oplossing. Gelukkig bleef het, mede door deze interventie, slechts bij blikschade.

Ik luisterde goed, maar ‘nee zeggen’ vond ik moeilijk. Net als het uitspreken van gevoelens. In de technische wereld waar ik werkte, was dit zeker niet gebruikelijk. Ik liep rond met ‘een brok in mijn keel’. Niet raar dat ik vaak letterlijk mijn stem kwijt was.

Extreme vermoeidheid door overbelasting maakten van mij vervolgens, een minder effectieve leidinggevende. Ik was alleen nog maar vanuit mijn hoofd met procedures bezig in plaats van met mijn hart. Ik verloor de passie voor leiderschap en persoonlijke ontwikkeling en gaf de omstandigheden de schuld. Ik had toch een veeleisende baas en 3 kleine kinderen thuis. Hoe moeilijker het werd, hoe harder ik werkte.

‘Wie niet horen wil, moet maar voelen. Een harde les die ik leerde toen ik probeerde mijn ‘cirkel van invloed’ ‘op te rekken’ tijdens een reorganisatie. Mijn cirkel van betrokkenheid bleef echter veel groter. Frustratie en onmacht zorgden voor spanning, tot in mijn ‘tenen’. Geen wonder dat ik mijn achillespees scheurde.

In mijn ‘struggle to be free’ hebben deze ervaringen mij gevormd.  Ik heb gelukkig veel hulp ondervonden. Van deskundige mensen en niet te vergeten mijn eigen lichaam. Zij hebben mij bewust gemaakt van wat ik denk en voel en doe.

 TIP

Komen de volgende 5 manieren om vast te lopen je bekend voor?

  1. Steeds hetzelfde gedragspatroon volgen
  2. Altijd maar doorgaan, ten koste van jezelf
  3. Niet over je gevoelens praten.
  4. Anderen de schuld geven van je situatie
  5. Niet bij je gevoelens stilstaan, en fysieke klachten krijgen.

Gefeliciteerd! Dat betekent dat je je bewust bent van je eigen niet-functionele gedrag. Zie de signalen van je lijf, je hart of geliefden als een cadeau. Een kans om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Zit je zelf met vragen of ervaar je zelf dat je vaker moe bent dan je lief is? Wil je eens kijken wat jouw patronen zijn, aarzel dan niet langer en neem contact met me op voor een gratis ‘help me in beweging’ gesprek. Ik garandeer je dat een andere kijk nieuwe wegen voor je opent.

 Vrij vertaald (refrein): 

‘Val op je bek, Jack
Maak een nieuw plan, Jan
Voel je verdriet, Griet,
En zeg maar eens ‘nee’,
Waag de sprong, Jong
Met een beetje lef, Jef.
Sta gewoon op, Rob
En doe er wat mee!’

 Hartelijke groet!

image005